Hidraulikus ellenálláson alapuló rehabilitációs és kondicionáló gépek kifejlesztéseProjekt megnevezése:
Hidraulikus ellenálláson alapuló rehabilitációs és kondicionáló gépek kifejlesztése a Bíró Kft.-nél

Projekt leírása:
Fejlesztés alapját képező termékeket a vállalat az idei évtől kezdve gyártja, melyek vevői a német kereskedelmi cégek, akik felé 13 féle erősítőgép kerül értékesítésre. Az innováció alapját a gépek mechanikai részének újítása képezi. A 3 legnépszerűbb kondicionáló gép kerül innovációs fejlesztésre: torziós pad, nyakizom erősítő gép, lábhajlító berendezés. Az innováció során minden kifejlesztendő gépből 3 db prototípusát állítanak elő.
Jelenleg mechanikus erőátviteli rendszer biztosítja a gépek működését, tehát a lapsúlyok jelentik az ellenállást, melyet a berendezés használója szabályoz.
Az innováció lényege, hogy egy újonnan kifejlesztett hidraulikus rendszer nyújtja az ellenállást, úgy, hogy a munkahenger belsejébe áramló közeg (hidraulika olaj) nyomási energiája a henger dugattyújának felületére nyomást gyakorol, majd az ebből származó erő azt mozgásba hozza.
Az innováció lényege, hogy a hidraulikus munkahengerek ellenállását nem szükséges manuálisan állítani. Külső szakértők bevonásával elektronikai vezérlő egységet (PLC programozással) fejlesztenek ki, melynek köszönhetően a hidraulikus munkahenger ellenállása programozható miniképernyő felületen. További fejlesztés, hogy mindezt chipkártyával kombinálják, ami azt jelenti, hogy a személyi edző vagy a rehabilitációs orvos személyre szabott edzéstervet állíthat össze. A páciens a kártya segítségével az előírt programot aktiválja.

A jelenleg használatos kondicionáló - rehabilitációs berendezések balesetveszélyesek, karbantartási igényük magas, előállításuk költséges. Az erőkifejtés fokozatonként (általában 5 kg) oldható meg.
Az innovációnak köszönhetően az alapvető problémák megszűnnek, az erőgépek súlya és így ezzel az előállítás anyagköltsége lapsúlyok nélkül 30-35%-kal csökken, ugyanakkor a pontos beállíthatóság és egészségügyi szempontok is érvényesülnek.

A projektre a KMOP-2011-1.1.4/A kiírás keretében 50 157 967 Ft támogatást nyertek el.

Kedvezményezett neve: Bíró Szerszám és Alkatrészgyártó Kft.
Elérhetősége: 1149 Budapest, Pillangó utca 2.

Közreműködő szervezet: MAG Zrt.
Elérhetősége: Budapest, 1139, Váci u. 81-83.,
www.magzrt.hu, www.nfu.hu